piątek, 9 sierpnia 2013

Błonnik pokarmowy

Pojęcie błonnika pokarmowgo z pewnością jest Wam dobrze znane. Ostatnio jest o nim bardzo głośno to prawdziwy dietetyczny hit, niekórzy uważaja go za prawdziwego odżywczego czarodzieja. Cała magia tego produktu polega na tym, że jego objętość po spożyciu rośnie, co sprawia, że dłużej jesteśmy syci. Błonnik nie jest trawiony w ludzkim organiźmie ponieważ człowiek nie posiada odpowiedniego enzymu do trawienia jego. Mimo to wpływa zbawiennie na nasz przewód pokarmowy oraz nasze ciało.

Błonnik to inaczej włókno pokarmowe,składnik niskoenergetyczny i nie należący do substancji biologicznie czynnych. Wywiera jednak istotny wpływ na funkcjonowanie organizmu:
-buforuje i wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku,
-zwiększa wypełnianie jelit, pobudza ich ukrwienie i perystaltykę,
-pęcznieje w żołądku przez co ogranicza apetyt
-hamuje syntezę choresterolu
-pomaga leczyć zaparcia
-jest jednym z głównych składników w diecie odchudzającej

Zaleca się aby codziennie spożywać od 20 do 40 gram błonnika

Porcję 20 g błonnika można dostarczyć poprzez spożycie:
1) ¾ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej + 5 suszonych jabłek + bułka grahamka + 3 średnie ziemniaki

 2) Szklanki soku marchwiowego + 5 suszonych moreli + szklanka malin + 2 kromki chleba żytniego razowego

3) Pół szklanki białej fasoli + ¼ brokułu + duże jabłko

4) 6 sztuk brukselki + 2 ogórki kiszone + kromka pumpernikla + 5 łyżek owocowo-orzechowego muesli średnia pomarańcza (przed obraniem ważąca ok. 330 g)

Źródłą błonnika:
Błonnik znajdziecie praktycznie w większości spożywanych produktów. Te najbogatsze źródła to m.in.:
- produkty zbożowe z pełnego ziarna, chleb razowy
- grube kasze
- płatki owsiane
- otręby
- warzywa strączkowe (fasola, soja)
- warzywa kapustne
- owoce (maliny, truskawki, czarna porzeczka, śliwki, miąższ jabłek i gruszek, morele, brzoskwinie)
- suszone owoce (brzoskwinie, śliwki, jabłka)
- orzechy
- nasiona (dyni, słonecznika, lnu)

Warto wybierać produkty pełnoziarniste, ciemne, minimalnie przetworzone.
Dla porównania, bułka pszenna typu kajzerka zawiera ok. 1,2 g błonnika, podczas gdy grahamka cztery razy więcej !:)



Warto jednak pamiętać, że jeśli decydujemy się na wprowadzenie błonnika do naszej diety, należy również zwiększyć ilość wypijanej wody.




7 komentarzy:

  1. Uwielbiam taki chlebek, niestety u mnie w pobliżu jest trudno dostępny, bo wykupywany w ciągu godziny od dostawy :/

    OdpowiedzUsuń
  2. jak ja lubię taki chleb! najbardziej ze słonecznikiem i miodem, pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. ja generalnie swego czasu lubiłam granulowany błonnik z jabłkami albo z jakimiś owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejny godny uwagi post. Uwielbiam pełnowartościową żywność.

    OdpowiedzUsuń
  5. SUPER, musze zapamietac!
    ❤ pozdrawiam:*
    Do 19 sierpnia u mnie na blogu do zgarnięcia sukienka EVY MINGE

    OdpowiedzUsuń
  6. ja bardzo lubię błonnikowe produkty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam pełnoziarniste pieczywo! :-)

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)