sobota, 17 maja 2014

Szparagi


W maju przypada sezon na szparagi- niezwykle drogocenne i ekskluzywne warzywa. Na świecie znanych jest ponad 300 odmian szparagów, w Polsce najpopularniejsze są białe i zielone. 
Szparagi są źródłem wielu cennych składników odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość kwasu foliowego. Składnik ten jest niezwykle ważny dla kobiet planujących ciąże, gdyż zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej u niemowląt. Dodatkowo są cennym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak: witamina A, C, beta-katoren oraz witamin z grupy B. Szparagi dostarczają także niezbędnych składników mineralnych: wapnia, fosforu, potasu, magnezu oraz w mniejszym stopniu żelaza. Pobudzają pracę nerek, a zawarta w nich inulina sprzyja rozwojowi "dobrych" bakterii w naszych jelitach. Wpływają również pozytywnie na pamięć i koncentrację.
Szparagi są niskokaloryczne- 18 kcal w 100 g (1 sztuka ok 30g to zaledwie 5 kcal ! :)
Świetnie komponują się z jajkiem sadzonym lub szynka parmeńską. Można podawać je z delikatnymi sosami, mięsem, rybami bądź innymi warzywami.
Sezon na szparagi jest niezwykle krótki dlatego serdecznie zachęcam Was do przygotowywania znakomitych potraw właśnie z tymi warzywami :)


14 komentarzy:

  1. Anonimowy17 maja, 2014

    uwielbiam szparagi <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szparagi, ale troche dawno ich nie jadłam..

    OdpowiedzUsuń
  3. ja jakoś z dystansem do nich podchodzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. lubię :) ale trzeba je odpowiednio przyrządzić żeby niebyły ani za twarde ani za miękkie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja za szparagami nie przepadam za bardzo

    OdpowiedzUsuń
  6. pycha, napewno jak będzie sezon będę jadła w dużych ilościach :) wogóle jestem maniaczką zdrowego trybu życia i odżywiania :) świetny blog, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie w domu się tego nie jada, a szkoda bo lubię :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze nigdy nie jadłam szparagów ;p

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam nadzieję, że jeszcze zdążę w tym roku zjeść :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam szparagi! Mogłabym je jeść na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)