wtorek, 2 września 2014

Cieciorka oraz pasta




Cieciorka, ciecierzyca, włoski biały groch to nazwy popularnej rośliny strączkowej.  I właśnie cieciorka jest bohaterką dzisiejszego wpisu.  Ciecierzyca jest smaczna, sycąca, zdrowa i co najważniejsze, coraz łatwiejsza do zdobycia w Polsce. Ciecierzyca ma niezwykle interesujący skład pierwiastkowy. Jest podstawą diety wegetariańskiej, ale z powodzeniem mogą ją do jadłospisu wprowadzić wszyscy.
Cieciorka to bardzo dobre źródło białka i węglowodanów. Zawiera znaczne ilości błonnika, zwłaszcza frakcji nierozpuszczonych, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Wspomaga trawienie oraz obniża poziom glukozy we krwi, przydatne w leczeniu cukrzycy. Zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy i kwas oleinowy poprawiają gospodarkę lipidową, obniżają cholesterol we krwi
Działanie ciecierzycy:
- przeciwbólowe (łagodzi bóle głowy oraz gardła)
- podnosi odporności organizmu (eliminacja niedoborów witamin i minerałów)
- pozytywnie wpływa na stan skóry i włosów (ze względu na dużą zawartość cynku oraz witaminy B6)

Cieciorka substancje odżywcze:

  • fosfor (24% dziennego zapotrzebowania w 100 gramach cieciorki)
  • potas (6%/100gr)
  • cynk (16%/100gr)
  • witamina B9 (43%/100gr) oraz witamina B6 (11%/100gr)
  • żelazo (22%/100 gr)
  • magnez (14%/100gr)
  • błonnik.

A z ciecierzycy można przygotować przepyszną i prostą pastę:)

Składniki:
Cieciorka ok.200g
Łyżka jogurtu naturalnego
Łyżka musztardy (u mnie Dijon Develey- wyraźniejszy smak)
Pęczek natki pietruszki
Sól, pieprz
Cieciorkę namoczyć na 12h(najlepiej na noc) następnie ugotować. Natkę pietruszki drobno posiekać, dodać pozostałe składniki i wszystko zblendować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowe:)
  
Lubicie cieciorkę :)?



16 komentarzy:

  1. Pysznie to wszystko wygląda - mniami !!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeszcze lepiej smakuje :)

      Usuń
    2. domyślam się choć nigdy wcześniej nie jadłam takiej pasty

      Usuń
  2. pysznie wygląda, muszę wykonać sama :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  4. A u mnie dziś na obiad był ciemny makaron z cieciorką i sosem pomidorowym. Pycha! Lubię też pastę z cieciorki i suszonych pomidorów.

    OdpowiedzUsuń
  5. Już sobie wyobraziłam to połączenie-brzmi przepysznie i zapewne tak samo smakuje:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę przyznać ze ciecierzyca jest mi nieznana. Jeszcze nie miałam możliwości jej skosztowania. Skorzystam z Twojego przepisu i spróbuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno już nie jadłam ciecierzycy, pasta wygląda smakowicie - muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo bardzo lubię, polecam kotleciki z cieciorki ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie jadłam nigdy tej cieciorki :) ale ta pasta z nią wygląda zachęcająco! :)

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)