wtorek, 14 października 2014

Pasta z cieciorki i awokado



O awokado pojawił się wpis już jakiś czas temu i myślę, że wiele czytelników zainteresowało się tym wspaniałym owocem. O cieciorce było całkiem niedawno ale myślę, że również pamiętacie o tej niesamowitej roślinie strączkowej. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na bardzo smaczną i zdrową pastę której głównymi składnikami są właśnie ciecierzyca i awokado :)



SKŁADNIKI :
  • 200 g ciecierzycy (ugotowana)
  • 2 dojrzałe awokado
  • sok z 1 limonki lub 3/4 cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • do smaku: sól, pieprz, ostra papryka
  • prażone ziarna sezamu
*Ciecierzyce najpierw należy namoczyć w garnku z zimną wodą (ok. 12 godzin). Po tym czasie przepłukujemy ciecierzycę na sitku pod bieżącą wodą, ponownie wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości ok. 2,5 godziny.

Nie będę się długo rozpisywała, wszystko blendujemy na gładka masę. Pycha :)

6 komentarzy:

  1. Mniaaaam, zrobiłam się jakoś tak nagle bardzo głodna! Wygląda smacznie i zdrowo :)

    www.am-kubicowelove.blogspot.com

    love, xoxo

    OdpowiedzUsuń
  2. podobają mi się Twoje przepisy, większość jest dla mnie nowością.

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze nigdy nie jadłam cieciorki ;P

    OdpowiedzUsuń
  4. Słyszałam o tym duecie, ale jeszcze nie miałam okazji skosztować. Jestem ciekawa smaku.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zarówno cieciorkę, jak i awokado bardzo lubię, więc ten mix muszę koniecznie wypróbować. Zapowiada się niezwykle smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)