Jarmuż na zdrowie :)

Jarmuż to samo zdrowe :). Jedna porcja jarmużu zaspokaja więcej niż 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę A i K (potrzebne dla kości) oraz aż 90% zapotrzebowania na witaminę C. Poznajmy bardziej to wspaniałe warzywo. Jarmuż należy do rodziny kapustnych. Obecnie jest bardzo modną rośliną i coraz bardziej docenianą, ale w rzeczywistości jarmuż był uprawiany już bardzo dawno.
Właściwości:
  • jarmuż jest bogaty w karotenoidy (beta-karoten, luteinę)
  • zawiera wiele witamin, np. wit. C, K, A
  • jest bogatym źródłem wapnia i żelaza
  • jarmuż posiada też właściwości antyoksydacyjne, czyli pomaga walczyć z wolnymi rodnikami – ma to pozytywny wpływ na zdrowie i piękny wygląd
·         Ma w sobie również luteinę, która poprawia wzrok
Jarmuż, podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustne, jest skarbnicą sulforafanu - przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe. Sulforafan może uchronić m.in. przed rakiem prostaty, płuc i jelita grubego. Jednak, aby jarmuż zachował jak najwięcej swoich przeciwnowotworowych właściwości, powinien być gotowany podobnie jak brokuły, czyli na parze przez maksimum 3-4 minuty.
Jarmuż zawiera w sporych ilościach witaminy i pierwiastki, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego. Z pierwiastków dominują ww
potas, dzięki któremu naczynia krwionośne są bardziej drożne, co sprawia, że krew krąży swobodniej (efektem jest spadek ciśnienia) i wapń, który odgrywa ważną rolę w prawidłowym pompowaniu krwi do wszystkich tkanek ciała.
A z jarmużu możecie przygotować pyszne i zdrowe czipsy które prezentowałam już jakiś czas temu TU.



Komentarze

  1. Ostatnio miałam okazję spróbować surowego ;-) całkiem ciekawy smak ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nigdy nie miałam okazji zjeść jarmuż

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię jarmuż, w tym roku pierwszy raz miałam go w ogródku, szybko znikł bo zjadł go koniki polne, był nimi oblepiony, szok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przykro mi bardzo ale mam nadzieje że udało Ci się zjeść chociaż kilka listków :)

      Usuń
  4. Nie miałam jeszcze okazji spróbować. Trzeba to wkrótce zmienić :)
    www.stylinsonlady.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. ja to chyba jestem jakaś zacofana, bo nawet nie znałam jarmużu! :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj nie mów tak:) musisz po prostu nadrobić zaległości:)

      Usuń
  6. ja do tej pory jarmuż jedynie w koktajlu używałam i świetnie smakował z dodatkiem szpinaku, banana oraz soku z jabłka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja go nigdzie kupić nie mogę :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Ha jarmuż. Jadłem, jest spoko. A jako ciekawostkę mogę dodać, że Jarmuż jest zaliczany do superfood. A superfood jest bardzo modne. Czyli jarmuż jest modny :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Popularne posty z tego bloga

Zupa z czerwonej soczewicy

Sałatka z kurczakiem