sobota, 8 listopada 2014

Sos pomidorowy; Likopen



Likopen jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów, czyli związków, które neutralizują wolne rodniki. Jego najbogatszym naturalnym źródłem są pomidory oraz wszystkie przetwory z nich wykonane. Dzisiaj przedstawiam Wam prosty przepis na pomidorowy sos idealny do pizzy, jako pasta, dodatek do mięsa, przekąski czy kanapki. Likopen jest związkiem chemicznym zaliczanym do karotenoidów, wśród których jako silne przeciwutleniacze wyróżnia się również między innymi beta-karoten, luteinę i zeaksantynę. Badania wykazały, że właśnie likopen jest najlepiej przyswajany przez organizm. Zazwyczaj w tracie procesu przetwarzania produktów poprzez smażenie, pieczenie czy gotowanie ich cenne składniki giną. W tym przypadku przetworzony pomidor poddany obróbce termicznej zyskuje lepsze właściwości odżywczo-lecznicze. W badaniach, które przeprowadzono na tej substancji podkreślano szczególnie jej przeciwnowotworowe właściwości. Zaobserwowano bowiem pozytywne działanie w przypadku raka prostaty, szyjki macicy, trzustki, płuc i przewodu pokarmowego. Potwierdzono istotną rolę likopenu w profilaktyce przeciwmiażdżycowej, hamuje on bowiem utlenianie tzw. "złego cholesterolu" czyli LDL. Codzienna dieta obfitująca w likopen korzystnie wpływa również na gęstość mineralną kości , zmniejszając ryzyko rozwoju osteoporozy, zarówno u kobiet, jak i mężczyzn.

Składniki potrzebne do sosu: 
Pomidory Siekane W Soku Pomidorowym - Del Monte Quality Develey- puszka
2 pomidory obrane z skórki
Mały ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
2 pieczarki
sól morska, czarny pieprz
łyżeczka bazylii
rozmaryn, oregano

Posiekane w drobną kostkę pieczarki przysmażamy na patelni. Pomidory z puszki oraz dwa obrane ze skórki i posiekane w kawałki pomidory oraz inne składniki mieszamy w garnku. Całość zagotowujemy. Na koniec doprawiamy do smaku. 





6 komentarzy:

  1. fajny, prosty i szybki przepis na sos :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pomidory i wszystko co z nimi związane uwielbiam, to chyba najpopularniejsze warzywo

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki sos jest najlepszy - aromatyczny i pełen smaku, a nie jakieś sklepowe ketchupy !
    Zapraszam do mnie na przepis na fit czekoladowe muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a wczoraj robiłam domowy przecier pomidorowy, z 6 kg pomidorów

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)