środa, 12 listopada 2014

Wegetariańska pizza na cienkim cieście

Duża różnorodność warzyw pozwala na wymyślanie różnych kombinacji, ulepszania i wymyślania nowych przepisów. Nie wyobrażam sobie żadnego posiłku bez warzyw, mam nadzieje, że z czasem Wy również wyrobicie w sobie taki nawyk i uzupełnienie posiłków w warzywa i owoce nie będzie żadnym problemem:) Dzisiaj moja propozycja(wegetariańskiej) pizzy na cienkim ciście z dowolną kombinacją warzyw.

Składniki:



Składniki na ciasto do pizzy
  • 300 g mąki (2 szklanki)
  • 165 ml ciepłej wody (2/3 szklanki)
  • 25 g świeżych drożdży (1/4 kostki)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki soli
Sos do pizzy – użyłam swojego link do wpisu i przepisu TU
Dodatki: pieczarki
kawałki kalafiora
kilka liści jarmużu (pokrojone na ok.2-3 cm)
oliwki czarne i zielone Oliviana
pomidory koktajlowe
zioła(oregano, bazylia, rozmaryn)
Sos czosnkowy Develey


Ciasto: Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Mieszamy, robimy wgłębienie pośrodku. Drożdże rozcieramy z cukrem i jedną łyżką ciepłej wody i wlewamy do wgłębienia w mące. Zostawiamy na 15 minut, aż drożdże zwiększą objętość. Po tym czasie dodajemy oliwę i pozostałą wodę. Mieszamy łyżką w jedną stronę, aż składniki się połączą, a następnie szybko wyrabiamy jednolite ciasto na blacie podsypanym mąką. Ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.

Piec w temp.180 stopni przez 40 minut.


10 komentarzy:

  1. Super przepis, odrazu robię się głodna :)
    Obserwuję :)

    hellourszulkka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć Olu
    Piękna pizza, jak zwykle zaskakujesz mnie pomysłami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciesze się i zapraszam częściej na bloga po inspirację :)

      Usuń
  3. Świetny przepis, wygląda fantastycznie. ;)

    stylinsonlady.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią zjadłabym taką pyszną pizzę! :-)

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)