niedziela, 21 grudnia 2014

Boże narodzenie: Śledź w roli głownej



Śledź to bez wątpienia ryba która króluje na świątecznym stole. Dzisiaj na blogu przygotowałam dwie propozycje, w których oczywiści głównym składnikiem jest śledź. Jeżeli chodzi o właściwości to śledzie zalicza się do tłustych ryb, nie znaczy to jednak, że są bardzo kaloryczne (100 g dostarcza tylko 160 kcal). Mają przy tym sporo potasu, który ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. W dodatku zawarty w nich kwas omega-3 przyśpiesza przemianę materii i spalanie tłuszczu. Śledzie wpływają też na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację. Śledzie są bogatym źródłem witamin A i D oraz E, która ma działanie przeciwmiażdżycowe. Jest w nich sporo witaminy B6 oraz witaminy B12 ostarczają także dużo żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu.

Pierwsza propozycja to:
Tatar śledziowy
  
Składniki (3 porcje):
  • 3 filety w słonej zalewie(wcześniej należy je wymoczyć!)
  • 1 duży ogórek konserwowy
  • 1/2 małej cebuli cukrowej
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka(u mnie tary śmietankowy Develey)
  • ½ łyżeczki majonezu (u mnie wiejski Develey)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4-5 marynowanych grzybków    


Śledzie drobniutko posiekać przełożyć do miseczki. Ogórka, cebulę, grzybki drobno posiekać dodać do śledzi. Całość doprawić chrzanem, sokiem z cytryny, natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 



Śledzie w sosie koperkowym z musztardą
  • 600 g filetów śledziowych
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 3/4 szklanki jogurtu
  • 1 łyżka majonezu Wiejskiego Devely
  • 2 łyżki słodkiej musztardy Develey
  • 1 pęczek koperku ( ok. 4 łyżek siekanego )
  • duże jabłko
  • cebula
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz




Przygotowanie:
  1. Śledzie namoczyć w wodzie i odstawić na całą noc.
  2. Osączyć, pokroić w kostkę (3×3 cm).
  3. Koperek, jabłko i cebulę  posiekać.
  4. Wraz ze śmietaną, majonezem, musztardą, jogurtem i cukrem dodać do śledzi. Doprawić.
  5. Odstawić na kilka godzin aby smaki się połączyły.

 Wpis ten powstał dzięki współpracy z firmą Develey

Wesołych Świąt :)

6 komentarzy:

  1. uwielbiam śledzia w każdej postaci ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja śledzia toleruję jedynie w oleju z cebulką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajne przepisy na śledzie, pychotka ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobre przepisy, oczywiście jeśli ktoś lubi jeść śledzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nigdy nie miałam okazji jeść śledzia w takich postaciach, chociaż bardzo bym chciała :)

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)