czwartek, 4 grudnia 2014

Kobice czwartki: Bakłażan

Dzisiaj w cyklu Kobiece czwartki przedstawię Wam bardzo prosty przepis. Bakłażan nadziewany serem i warzywami to propozycja dla osób które cenią swój czas a jednocześnie szukają smacznej, zdrowej i pysznej przekąski.

Bakłażan poza walorami smakowymi, posiada wiele zalet zdrowotnych,  przede wszystkim jest nisko kaloryczny, 100g to 28 kalorii. Zawiera dużo soli mineralnych: fosfor, żelazo, magnez, wapń, potas, witaminy A, B2, C, PP, antocyjany, błonnik, karoten, pektyny, niewiele białka i cukru. Bakłażany obniżają poziom cholesterolu we krwi, przez co zapobiegają miażdżycy tętnic i chorobom układu sercowo-naczyniowego, w związku z tym nie może ich zabraknąć w diecie dla cukrzyków. Mają działanie wykrztuśne, korzystnie wpływają na układ kostny i moczowy, leczą dolegliwości żołądkowe, poprawiają przemianę materii. Posiadają właściwości odtruwające, pomocne jest w leczeniu dolegliwości wątrobowych,  mają działanie moczopędne, zapobiegają reumatyzmowi, pomagają zwalczać bakterie i wirusy. Bakłażan ma także właściwości odtruwające, dlatego często jest zalecany w diecie po kuracji antybiotykowej.


 Bakłażan zapiekany z serem i warzywami

Składniki: 
1 średniej wielkości bakłażan
1 duży pomidor
2 pieczarki
1 mała cebula
4- 5 sztuki czarnych oliwek
1 mała marchew
oliwa z oliwek-1 łyżka
sól himaljska
pieprz
zioła

Wydrążamy zawartość bakłażana po czym miąższ kroimy w kostkę. W kostkę kroimy również pomidora, ser feta, pieczarki, cebulkę. Na tarce ścieramy marchew. Na patelni z oliwą z oliwek podsmażamy: kawałki bakłażana, pomidora, cebulkę, pieczarki. Na koniec dodajemy wszystko pozostałe składniki, mieszamy doprawiamy pieprzem,solą oraz dużą ilością ziół i faszerujemy nasze"bakłażanowe miseczki". Pieczemy ok 35 min w temp 180 st.


 Macie swoje ulubione przepisy z bakłażanem w roli głównej :)?


8 komentarzy:

  1. ooo w weekend zrobię, mój mąż lubi nadziewane warzywa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobiłam, było bardzo smaczne przyznam, że trochę zmieniłam przepis dodałam salami :P

      Usuń
  2. uwielbiam, ostatnio robiłam cukinię ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę się przekonać do bakłażana a jakoś nie mogę. Pozdrawiam obserwuję i zapraszam do siebie ;) shitforfit.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)