Dieta Śródziemnomorska: sałatka grecka




Często słyszymy zdanie: nie ma zdrowszej diety niż śródziemnomorska. Co kryje się za „dietą śródziemnomorską” i za tym modelem żywienia? Jest ona naturalnym sposobem żywienia ludzi w krajach Basenu Morza Śródziemnego (przede wszystkim we Włoszech, Grecji, Hiszpanii). 
Wiele badań potwierdziło korzystny wpływ tej diety w prewencji chorób układu krążenia oraz nowotworów układu pokarmowego. W Polskich warunkach niekiedy ciężko jest ją wprowadzić do naszego jadłospisu z co najmniej dwóch powodów: finansowych oraz braku w naszych warunkach klimatycznych niektórych produktów. Aby jednak dieta ta przyniosła pożądane skutki należy zastosować się do jej wszystkich założeń.
Dieta śródziemnomorska poprzez dużą zawartość warzyw i owoców oraz innych produktów roślinnych obniża występowanie nowotworów złośliwych. Występujące w produktach roślinnych witaminy E, C, beta-karoten oraz flawonoidy i błonnik pokarmowy chronią komórki różnych narządów przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, mających udział w rozwoju raka. Mieszkańcy Basenu Morza Śródziemnego używają oliwy z oliwek. Tłuszcz ten dzięki wysokiej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych obniża poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi, który jest przyczyną powstawania blaszek miażdżycowych. Oliwa zawiera również witaminę E i polifenole przeciwdziałające powstawaniu wolnych rodników, które z kolei sprzyjają miażdżycy i nowotworom. Spożywanie dużych ilości produktów zbożowych, roślin strączkowych i warzyw również wpływa na obniżenie zawartości cholesterolu, ponieważ produkty te zawierają tzw. sterole roślinne, które hamują wchłanianie cholesterolu. W diecie tej szczególna uwagę zwracamy na zioła, bo to one dopełniają wspaniałe i pyszne dania. Gdybyście byli zainteresowane poniżej zamieszam piramidę żywieniową z modelem diety śródziemnomorskiej.

A na koniec prezentuję Wam moją wersje popularnej sałatki greckiej. Do której dodałam:
Sałate lodową
pomidorki koktajlowe
ser feta light
ogórka
oliwki czarne Olivana
oliwę z oliwek
zioła: oregano, tymianek, bazylia


 Uwielbiam :)
 A Wy? :)

Komentarze

  1. Moja ulubiona, mocno słony ser fajnie się miesza ze smakiem warzyw. Szkoda, że nie ma w niej mięsa ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam :-) dziś zrobię wg Twojego przepisu :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam;) mam nadzieję , że będzie smakowała :)

      Usuń
  3. Nie żałowałaś fety i oliwek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tylko tak do zdjęcia- zazwyczaj uzywam mniej

      Usuń

Prześlij komentarz

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Popularne posty z tego bloga

Zupa z czerwonej soczewicy

Sałatka z kurczakiem