poniedziałek, 23 lutego 2015

Czekoladowy mus z awokado



Któż z nas nie lubi smaku słodkich, czekoladowych kremów? Oczywiście każdy albo większość z nas za nimi przepada, ale zdajemy sobie doskonalę sprawę, ile węglowodanów prostych i pustych kcal dostarczamy dla naszego organizmu. Dzisiaj na blogu propozycja pysznego czekoladowego deseru, którego głównym składnikiem jest awokado. O dziwo ten wspaniały owoc który jest bogatych źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych wspaniale łączy się ze słodkim smakiem dając czekoladowy i przepyszny mus. Aby jednak mus smakował doskonale użyte do niego awokado musi być dojrzałe.
Najlepszym sposobem, żeby pomóc mu szybko dojrzeć jest włożenie go do papierowej torebki lub kartonowego pudełka i zamknięcia go w ciemnej szafce. W ten sposób awokado zmięknie już w ciągu  2 - 3 dni, a jeśli do tej samej torebki włożycie dojrzałego banana, to powinno zmięknąć w 1 noc.



Składniki (około 1-2 porcje)
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 - 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 - 3 łyżki miodu bądź syropu z agawy
  • 2 łyżki mleka roślinnego (u mnie owsiane)
  • szczypta soli
  • do podania owoce bądź migdały

   
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dodać do naczynia blendera i zmiksować na gładki krem. Schłodzić i najlepiej podawać z ulubionymi owocami.

https://www.facebook.com/pages/Keep-Fit-and-Be-Beauty/586238504758370?fref=ts

3 komentarze:

  1. mm ale pychotka, muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale świetny przepis! jem avokado codziennie ale zawsze w wersji zielonej (smoothie). dla odmiany muszę spróbować tego deseru.

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)