Rzeżucha i pyszna pasta.



Choć jest bardzo mała i niepozorna, to bardzo zdrowa. Rośnie szybko i nie domaga się specjalnego traktowania. Mimo tylu zalet sięgamy po nią stosunkowo rzadko zdecydowanie za rzadko. Co takiego w sobie ma rzeżucha, że warto mieć ją w menu przez cały rok?
Rzeżucha zawiera sporo witaminy C. To także świetne źródło witamin: A, B, PP i K.
Żywieniowcy i dietetycy chwalą ją również za ogromne bogactwo soli mineralnych oraz pierwiastków: żelaza i magnezu. Dlatego powinna znaleźć się w jadłospisie kobiet w ciąży i dzieci, a także osób wycieńczonych. Spożywanie rzeżuchy zaleca się osobom chorującym na osteoporozę. Zwłaszcza tych, które nie tolerują mleka i jego przetworów. Pod względem zawartości wapnia rzeżucha jest drugą rośliną po orzechach laskowych!
Rzeżucha jest zalecana w diecie cukrzyków, osób z nietolerancją glukozy (zawarty w niej chrom wpływa na prawidłową pracę trzustki i metabolizm glukozy) oraz problemami dermatologicznymi, tj. trądzik czy łojotok. Ze względu na jej działanie moczopędne jedzenie kiełków rzeżuchy jest także wskazane przy chorobach nerek. Wspaniale wpływa na włosy. Zawarta w rzeżusze siarka odgrywa ważną rolę w budowaniu ich struktury.


To chyba wystarczające dowody na to, że warto hodować rzeżuchę nie tylko przed Wielkanocą ale przez cały rok:) .

Pasta z rzeżuchy:

Ok. 20 g rzeżuchy
40 g sera typu feta (lżejsza wersja z serem twarogowym chudym)
Czarny pieprz świeżo mielony
Kilka kropel cytryny
Szczypta ulubiony ziół

Wszystko razem wymieszać i zblendować.
https://www.facebook.com/pages/Keep-Fit-and-Be-Beauty/586238504758370?fref=ts

Komentarze

  1. uwielbiam ją ;) idealna na kanapki, jako dodatek do sałatek

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ją na kanapce, ale na sałatce nigdy nie jadłam.. Może czas to zmienić?
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Popularne posty z tego bloga

Zupa z czerwonej soczewicy

Sałatka z kurczakiem