sobota, 4 kwietnia 2015

Wielkanoc

Coraz bardziej popularne coraz częściej goszczą na naszych stołach- jaja przepiórcze bo o nich mowa są zdrowsze od popularnych jaj kurzych i mają zdecydownanie lepszy smak! 



   
Przepiórki należą do ptaków wędrownych z rodziny bażantowatych. Ich jajka są malutkie, ważą 10-12 g i są charakterystycznie „nakrapiane”. Cztery jajka przepiórcze zastępują jedno jajko kurze.Początek formularza
Dół formularza

Skład chemiczny jaj przepiórczych jest znacznie bogatszy niż jaj kurzych. Tak samo jak jaja kurze zawierają one duże ilości łatwo przyswajalnych, pełnowartościowych białek, mają jednak znacznie większą zawartość żółtka oraz są zdecydowanie lepszym źródłem niektórych niezbędnych aminokwasów np. metioniny, treoniny. Wysoki poziom aminokwasów egzogennych decyduje o wybitnej wartości biologicznej jaj przepiórczych. Zawierają mniej tłuszczu za to więcej mikroelementów (żelaza, miedzi, cynku), witamin z grupy B (tiaminy B1, ryboflawiny i cyjanokobalaminy B12) oraz karotenu. Jaja przepiórcze odznaczają się znacznie większą (niespotykaną w innych produktach spożywczych) zawartością przyswajalnego fosforu.
W porównaniu z jajem kurzym dodatkową zaletą jaj przepiórczych jest ich długa trwałość: w lodówce mogą być przechowywane nawet do 3 miesięcy. Na miękko gotujemy je około 1 minuty, a na twardo – do 3 minut.




3 komentarze:

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)