niedziela, 17 maja 2015

Kalafiorki na ciepło


Uwielbiam kalafiora! To jedno z najszlachetniejszych warzyw. Często porównywany z brokułem niestety niesłusznie. Doskonały jako dodatek do mięs, sałatek,sosów... Dzisiaj chcę zaprezentować Wam troszkę inną wersję kalafiora na ciepło i chrupko. Myślę, że ta wersja pysznego kalafiorowego dodatku do dania, przekąski przypadnie Wam do gustu;)

Kalafiorki na ciepło
Składniki:

250 g kalafiora 
1 łyżeczka kurkumy 
2 łyżeczki ostrej papryki 
2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 
1 łyżeczka rozmarynu 
1/2 łyżeczki soli ziołowej bądź himalajskiej
Pieprz

Kalafior rozdzielamy na małe różyczki i podgotowujemy w osolonej wodzie około 6-7 minut
(wrzucamy na gotującą się wodę).

Na talerzu bądź w pudełku mieszamy wszystkie przyprawy i zioła
Podgotowanego kalafiora odcedzamy i dokładnie mieszamy w przygotowanej mieszance przypraw, aby równomiernie rozprowadziły się po różyczkach.
 Tak przygotowane kawałki rozmieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st i pieczemy przez około 10 minut po czym kolejne 5 przy włączonym termoobiegu.



Do gotowania kalafiorów użyłam Rondla granitowego Ballarini LUCCA- Granitowa powłoka rondla Lucca należy do kategorii non – stick. Oznacza to, ze potrawy nie przywierają do jej powierzchni. Zaletą powłoki granitowej jest również łatwość utrzymania jej w czystości oraz oryginalny wygląd. Zawarte w niej cząsteczki mineralne gwarantują wysoką odporność na uszkodzenia i zarysowania. Gotowanie w rondlu Ballarini LUCCA jest łatwe i przyjemne. A potrawy które przygotowujemy w tych naczyniach są bardzo smaczne, z gwarancją wysokiej jakości. 
https://www.facebook.com/pages/Keep-Fit-and-Be-Beauty/586238504758370?fref=ts

10 komentarzy:

  1. Ja niestety za kalafiorem nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mm kalafiora mogę w każdej postaci :3

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam z bułką tartą, w przyprawach jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na masełku? pycha ale kaloryczność rośnie...

      Usuń
  4. Cieszę się że wpadłam na ten przepis bo ostatnio właśnie kupiłam kalafior i do tej pory tylko go gotowałam ale twój przepis na kalafior musi być o wiele lepszy niż tylko gotowany.
    Pozdrawiam i zapraszam również do mnie: www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie jest przepyszny :)

      Usuń
  5. wow you look stunning ! Such an amazing photos !

    OdpowiedzUsuń
  6. O mniam uwielbiam kalafior <3
    nataliamajmonroe.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę wypróbować ten przepis wygląda obłędnie :)))

    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)