Bakłażan w roli głównej



Bakłażana jest owalnym, podłużnym warzywem, którego skórka ma mocno fioletowy kolor, jednak w zależności od odmiany może przybierać różne barwy i rozmiary. Uprawiany jest w specjalnym mikroklimacie, a w niektórych krajach obchodzone jest jego święto, zwane „Świętem Bakmana”.
Bakłażany są dobrym źródłem składników mineralnych: potasu, manganu, miedzi, magnezu, witamin: C, K, witamin z grupy B (B6, kwasu foliowego), błonnika pokarmowego, fitosteroli i przeciwutleniaczy.

   W oberżynie znajduje się również substancja zwana nasuniną - to kolejny antyoksydant, którego ten dostarcza. Nasunina ma za zadanie chronić błony komórkowe. Jest to o tyle istotne, gdyż cały ludzki organizm składa się właśnie z komórek, a więc ich prawidłowe funkcjonowanie jest niezbędne, by zachować dobre zdrowie. Nasunina zmniejsza również ryzyko zachorowania na nowotwory.

   Bakłażany posiadają właściwości detoksykacyjne, polecane są przy kuracji antybiotykowej, zmniejszają ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, poprawiają przemianę materii, zapobiegają chorobom układu krążenia, obniżają ciśnienie krwi, obniżają poziom cholesterolu (dzięki zawartości błonnika i kwasu chlorogenowego).

Mój przepis na nadzianego bakłażana (na 4 porcje)
2 bakłażany
400 g mięsa mielonego
1 mała cebulka
Pomidory siekane-puszka
Pieprz, sól, dużo ziół do smaku
4- 5 sztuk pieczarek
2 łyżki oleju do smażenia

Bakłażany dzielimy na dwie części, nożem wykrawamy całą jego zawartość, nie uszkadzając skórki. Na patelni podsmażamy mięso mielone i doprawiamy do smaku. Siekamy cebulkę, pieczarki. Bakałażana(miąższ) również kroimy w kostkę, mieszamy z cebulką, pieczarkami, pomidorami, mięsem; doprawiamy do smaku. Tak przygotowany farsz wkładamy do bakłażanowych łódeczek. Pieczemy w piekarniku ok. 30 minut.


Komentarze

  1. uwielbiam bakłażan, taki nadziewany jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)

Popularne posty z tego bloga

Zupa z czerwonej soczewicy

Sałatka z kurczakiem