środa, 23 grudnia 2015

Ciasto czekoladowe na Święta; Wesołych Świąt :) !


W ostatnim wpisie przed świętami Bożego Narodzenia chcę Wam przestawić przepis na jedno z moim ulubionych ciast. Ciasto czekoladowe wykonuje się szybko, warto spróbować bo jest przepyszne:)

Ciasto czekoladowo- bananowe

Składniki:
dwa dojrzałe banany, dokładnie rozgniecione widelcem na gładka masę
1 i 1/3 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
1/3 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka roślinnego (najczęściej dodaje owsiane)
1 tabliczka gorzkiej czekolady (dla osób które wolą bardziej słodką wersje- czekolada mleczna)
dwie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli


Przygotowanie
1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy olej, cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mleko oraz bananowe puree i wszystko mieszamy na gładką emulsję.
2. W mniejszej misce łączymy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy, którą przekładamy do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Pieczemy ok.30- 40 minut .
Wersję  Świąteczną można wzbogacić w migdały oraz przyprawę do piernika :)
 WESOŁYCH, ZDROWYCH
I RODZINNYCH ŚWIĄT 
ŻYCZY
KEEP FIT AND BE BEAUTY


Zapraszam również na fan page :)



1 komentarz:

  1. Pysznie wygląda - ciekawie dobrane składniki. U mnie póki co króluje dieta z dowozem - wprawdzie też fit, ale mam nadzieję, że kiedyś uda mi się przyrządzić Twoje pyszności. Pozdrawiam serdecznie. :)

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)