piątek, 17 czerwca 2016

nasiona chia


Nasiona chia to małe czarne nasiona roślin którą nazywane są również szałwią hiszpańską. Należą do najzdrowszej żywności na świecie. W dawnych czasach nasiona chia były ważnym pokarmem dla Azteków i Majów. Nasiona Chia zawierają przede wszystkim cenne kwasy omega-3 (30%) oraz omega-6 (40%). Są to odpowiednie proporcje, które dostarczone wraz z pożywieniem stanowią niezwykle ważny element profilaktyki wielu chorób. Ziarna są bogatym źródłem kwasów ALA – kwas alfa-linolenowy, który należy do pożądanych kwasów omega-3. Oprócz tego zawierają długołańcuchowe nienasycone trójglicerydy (LCT), stanowiące ważną substancję w żywieniu człowieka.
 Chia to również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna. Charakteryzują się również wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, (ok. 20%). Ze względu na dużą zawartość błonnika (ok. 25%), który działa korzystnie na układ trawienny nasiona chia polecane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością.
 Nasiona Chia znajdują zastosowanie w kuchni. Można je jeść osobno w całości oraz jako dodatek do musli, owsianki, jogurtu, stanowią bardzo zdrową przekąskę. Świetnie nadają się do sporządzania koktajli, zup, a nawet do wypieku chleba. Po zalaniu gorącą wodą mają konsystencję żelu, podobną do siemienia lnianego. Najlepiej nasiona chia zalać mlekiem i odstawić na 2- 3 godziny do lodówki.
 jogurt naturalny z nasionami chia + mus truskawkowy :)
 Nasiona chia dostępne na stronie:
http://zdrowymarket24.pl/zywnosc-funkcjonalna/931-WITPAK-Nasiona-CHIA-200g-5903240775378.html
 
 

6 komentarzy:

  1. Ja dodaję je do owsianki, nie robię puddingów. jem na ciepło, rzeczywiście chia przypomina konsystencją po zalaniu mlekiem siemię lniane, też ma taki "śluz"

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam chia, szczególnie w puddingach!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam chia, robię puddingi, czasami dodaję do owsianki albo posypuję kanapki na słodko z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zostawione na noc z mlekiem smakują bardzo dobrze. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Również uwielbiam chia, ze względu na ich właściwości i smak :) Małe i niepozorne a mogą wiele zdziałać ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. to jest super dodatek! zamówiłam cały kilogram, dodaję wszędzie - do sałatek, puddingów czy koktajlu

    OdpowiedzUsuń

Pięknie dziękuję za każdy komentarz ♥
Jeśli mój blog przypadł Ci do gustu to obserwuj, gdy spodoba mi się Twój chętnie zrobię to samo. :)